Om Mentorbarn
Mentorbarn er sat i verden for at styrke fremtiden for børn i udsatte positioner. Det gør vi ved at give dem en venskabsfamilie – en frivillig, omsorgsfuld og udviklende relation.
Mentorbarn er en dansk NGO, der siden 2015 har arbejdet for, at alle børn og unge har ret til betydningsfulde og stærke relationer. Vi giver børn og unge i sårbare og udsatte positioner mulighed for stærkere netværk. Det gør vi ved at give dem en venskabsfamilie: En frivillig, omsorgsfuld og udviklende relation.
Gennem Mentorbarns arbejde får børn og unge i udsatte positioner mulighed for at tage del i, og føle samhørighed med, en anden type familiedynamik. Herigennem kan de opleve nære relationer. De bliver en del af et omsorgsfuldt, tæt og forpligtende fællesskab, hvor de kan trives, udvikle sig personligt samt få den støtte de har brug for gennem deres barndom, ungdomsliv og videre ind i voksenlivet.
Mød vores procesledere
Vores socialfaglige procesledere sidder i hele landet, hvor de matcher børn og unge med frivillige venskabsfamilier. Her kan du høre nogle af deres positive fortællinger.
Historik
Mentorbarn blev stiftet af Ditte Reedtz i 2015 og var den første organisation i Danmark til at tilbyde børn og unge der er anbragt på børne- og ungehjem en venskabsfamilie.
Siden da er organisationen vokset og vi samarbejder i dag med over 40 kommuner.
Vores vision er løbende blevet mere og mere aktuel i samfundsdebatten, og med Barnets Lov har kommunerne fremadrettet pligt til at vurdere, om anbragte børn og unge kunne have gavn af en venskabsfamilie eller støtteperson.
Vores målgruppe er i dag alle børn og unge i udsatte positioner, som mangler gode voksenrelationer og netværk. De børn og unge vi matcher med en venskabsfamilie er oftest anbragt udenfor hjemmet eller bor i familier der modtager en eller flere forebyggende eller støttende indsatser.
Analyser og evalueringer
Det er velkendt og underbygget i både dansk og international forskning, at sociale relationer og netværk har afgørende betydning for børn og unges trivsel, udvikling og sundhed. Mentorbarns indsats og arbejde med børn og unge i sårbare positioner bygger på et stort vidensgrundlag omhandlende betydningen af sociale relationer og netværk. Samtidig arbejder vi hele tiden på at bidrage til dette vidensgrundlag og øge vores forståelse af netværk og relationers betydning for børn og unge i Danmark. Det gør vi både for at stå på den nyeste viden på området, samt hele tiden udvikle og tilpasse vores indsats til fordel for børn og unge.
Mentorbarns indsats og arbejde bliver løbende evalueret og dokumenteret. Dette sker først og fremmest gennem intern dataindsamling og analyse, hvor vi løbende følger op på vores konkrete arbejde med at matche børn, unge og familier. Herudover har vi igangsat flere samarbejder med eksterne evaluatorer, som har evalueret Mentorbarns indsatser og projekter. Nedenfor kan du læse om gennemførte og aktuelle evalueringer:
VIVE har positivt evalueret Mentorbarns indsats under og efter et treårigt pilotprojekt i samarbejde med Aarhus kommune. Denne evaluering viste bl.a. at:
- Børn med venskabsfamilier oplever at få et indblik i, hvad det vil sige at vokse op i det, de betegner som en helt almindelig familie, med rolige og forudsigelige voksne.
- Børnene har en positiv oplevelse af at blive mødt individuelt, anerkendt og spejlet som det menneske de er. De oplever at blive mødt med en fysisk og mental ro, der giver et fundament for, at barnet selv kan finde ro og et trygt grundlag for at knytte sig følelsesmæssigt til andre.
- Det er af stor betydning, at venskabsfamilien er gået ind i relationen frivilligt og ikke er lønnet. Flere børn oplever, at det giver dem en følelse af at være valgt til som menneske.
- Børnene udtrykker, at venskabsfamilien har øget deres motivation for skolegang og deltagelse i fritidsaktiviteter. Venskabsfamilien kan således fungere som brobygger til andre typer af netværk og fællesskaber.
Læs hele evaluering her: https://www.vive.dk/en/publications/frivillige-mentorfamilier-til-boern-og-unge-i-anbringelse-mxbmnezb/
VIVE er i øjeblikket i gang med at gennemføre en større følgeevaluering af Mentorbarns indsats med venskabsfamilier. Evalueringen gennemføres fra 2024 til udgangen af 2025 og er støttet af TrygFonden
Evalueringen bygger videre på indsigterne fra den tidligere evaluering af pilotprojektet i Aarhus Kommune (gennemført af VIVE i 2022). Formålet med evalueringen er at afdække og identificere de virksomme mekanismer i venskabsfamiliernes relationsarbejde og undersøge, hvordan det afspejler sig i børnene og de unges trivsel.
Helt konkret bygger evalueringen på en spørgeskemabaseret forløbsundersøgelse, der kombinerer perspektiver fra venskabsfamilierne og administrative data fra Mentorbarn. Spørgeskemaundersøgelsen anvender bl.a. validerede mål for udviklingen af sociale relationer (Child-Parent Relationship Scale) og mental trivsel (Strength and Difficulties Questionnaire) og vil følge udviklingen i relationerne mellem venskabsfamilierne og børnene/de unge over tid.
Mentorbarn vil løbende dele resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen. De første resultater forventes offentliggjort i december 2024.
Bestyrelse
Mentorbarns bestyrelse består af:
- Forperson, Peter Albæk: Partner i Lead Agency. Tidligere formand for Børns Vilkår.
- Næstforperson, Annemarie Zacho-Broe: Partner i Not a Box. Tidligere regionsdirektør.
- Anders Folmer Buhelt: Akademichef i Akademiet for Social Innovation
- Ditte Reedtz: Stifter & Chef for politik, fonde og samarbejde i Mentorbarn
- Anne-Dorthe Hestbæk: Forsker og forfatter
- Morten Christensen: Partner i BETA
- Malou Ehmer: Partner og Advokat (H) i Kontra Advokater
- Nina Smith: Professor i nationaløkonomi og tidligere økonomisk vismand.
Find referater fra tidligere bestyrelsesmøder her.
Støt Mentorbarn
Har du lyst til at støtte vores arbejde?
Mentorbarn er godkendt af indsamlingsnævnet til at modtage donationer.