Venskabsfamilier
En venskabsfamilie er en familie, som frivilligt åbner sit hjem for et barn eller en ung et par gange om måneden. En familie som er stabil og har lidt ekstra overskud til at hjælpe et barn eller en ung i eget lokalområde godt på vej videre i livet. Venskabsfamilien modtager ikke betaling og forpligter sig på at indgå i en varig, udviklende relation til mentorbarnet.
Vi favner alle former for familiestrukturer.
Om du er enlig eller par, hvilken alder du har og om du har børn eller ej er ikke afgørende. Det der betyder noget er din motivation og evne til at indgå i en omsorgsfuld og udviklende relation.
Som venskabsfamilie åbner du dit hjem op et par gange om måneden og giver barnet oplevelsen af, hvordan det er at være en del af din familie. Du skal kunne tage udgangspunkt i barnets behov og såvidt muligt inddrage det i din families hverdag. Vigtigst af alt, er det nærvær du har lyst til at dele med et barn eller et ungt menneske.
I Mentorbarn har vi nogle grundlæggende krav, som man skal leve op til, før man kan blive godkendt som venskabsfamilie.
- Du/I er tålmodige og vedholdende, og kan tage ansvar for relationen til barnet/den unge
- Du/I er modne og har en stabil tilværelse
- Du/I kan samarbejde – både med barnet, de eksisterende voksne omkring barnet og Mentorbarns medarbejder
- Du/I vil åbne jeres hjem 2-3 gange om måneden
- Du/I har ren straffe- og børneattest
Overvejer du/I at blive venskabsfamilie skal I udfylde oplysninger via linket her.
Herefter bliver du/I ringet op af vores medarbejder i din kommune.
Første screening: Den første samtale med dig/jer er telefonisk. Vi fortæller lidt om Mentorbarn og hvad en venskabsfamilie er. Vi hører om jeres tanker ift. at blive venskabsfamilie, hvem I er og hvordan jeres hverdag ser ud.
På baggrund af den første telefoniske samtale vurderer vi, om der er fundament for at gå videre i processen, hvor vi kommer på besøg hjemme hos jer.
Efter vores telefonsamtale, sender vi desuden et link til en informationsvideo, med mere viden om baggrunden for Mentorbarn, viden om, hvad det indebærer at være venskabsfamilie, samt viden om børn og unge i udsatte positioner.
Dette kan du/I se, inden vi kommer på besøg første gang.
Anden screening: Vi kommer på besøg, for at lære dig/jer at kende og høre mere om motivation, baggrund, interesser, værdier og meget mere. Ifm. besøget eller umiddelbart efter vurderer vi, om vi fortsætter screeningsprocessen og planlægger et sidste besøg.
Tredje screening: Vi kommer på besøg igen, og ved denne screening vurderer vi ud fra et helhedsindtryk, om du/I godkendes som venskabsfamilie. Efter godkendelse fremgår du/I i vores interne database, og afventer match.
Forud for match med et barn eller en ung, indhenter vi børne- og straffeattester på alle over 15 år i husstanden.
Godkendelse
Når du/I er godkendt som venskabsfamilie, går vi i gang med at finde et barn eller en ung, som vil passe godt ind hos dig/jer. Vi er i løbende dialog med kommunale fagprofessionelle om børn der ønsker venskabsfamilier.
Nogle gange går det hurtigt, men andre gange tager det længere tid at finde det rigtige match. Det er vigtigt for os at gøre os umage, så relationen har de bedste forudsætninger. Derfor kan du/I opleve, at der kan gå tid, før vi finder det helt rigtige barn eller unge menneske til jeres familie.
Når vi har fundet frem til et match, ved at være i dialog med professionelle omkring barnet, biologiske forældre, barn/ung og jer, aftaler vi et matchmøde.
Mødet afholdes oftest hjemme hos venskabsfamilien. Mødet plejer at være uformelt og hyggeligt, og med stor fokus på fælles ønsker og håb for relationen. Hvis alle deltagere er enige om at matchet virker til at være godt, udarbejdes et matchbrev med kontaktoplysninger og de første besøg hos venskabsfamilien planlægges.
Opfølgning og sparring
Vi tilbyder løbende vejledning, støtte og supervision til alle vores venskabsfamilier. I løbet af det første halve år efter I er blevet matchet, modtager I obligatorisk opfølgning med den procesleder, som stod for matchet. Disse opfølgninger ligger således:
- Efter første møde med jeres matchede barn/unge
- Efter ca. 5 uger & 10 uger
- Efter ca. 6 og 12 måneder
Dertil har du/I mulighed for at deltage i et online gruppeforløb med andre venskabsfamilier. Her vil I mødes fire gange på et år. En procesleder fra Mentorbarn vil deltage og facilitere processen. Fokus er på erfaringsudveksling og sparring med gode ideer og råd.
Vi tilbyder også individuel supervision, hvor du/I mødes med en procesleder enten online eller fysisk. Mødet skal ses som et refleksionsrum, hvor det er muligt at sparre om det I står med. Det kan både være undren, tvivl eller nysgerrighed ift. det, som udspiller sig i relation til barnet eller den unge.
Disse sparringsmuligheder er frivillige og kan altid tilvælges – uanset hvor I er i forløbet.
Vi ved at børn og unge, som har fået en venskabsfamilie, sætter særlig pris på det frivillige aspekt og det ikke-betalte nærvær. Det der betyder noget at blive valgt til. At være venskabsfamilie er en tidsubegrænset relation – barnet har brug for at vide, at du/I som familie vil være en stabil del af deres liv både nu og i fremtiden.
For de unge er det særligt betydningsfuldt, at deres venskabsfamilier er et ekstra netværk og støtte, når de skal prøve at stå på egne ben i voksenlivet.
Ansøg om at blive venskabsfamilie
Vi er ikke forpligtede over for en kommune, men vi er forpligtede over for hende. Det er det vigtigste for os.
Venskabsfamilien Kristensen Aamand
Ofte stillede spørgsmål
Hvis I oplever udfordringer, skal I altid kontakte jeres procesleder.
Ja, det må I gerne, for eksempel i forbindelse med fødselsdage og højtider. Dog skal I altid være opmærksomme på, hvad barnets øvrige relationer kan tænke om det, og gerne afstemme med dem på forhånd.
Vi opfordrer som udgangspunkt ikke til at give mange eller større gaver. Søg gerne sparring om dette hos din procesleder.
Som udgangspunkt er det venskabsfamilien, der henter og bringer barnet. Nogle gange er der mulighed for, at barnet selv transporterer sig eller bliver kørt af egen familie eller Børne- og Ungehjemmet.
Det er vigtigt, at egne børn bliver inddraget, da dette er et familie- og netværkstilbud. I kan fortælle, at ikke alle børn er så heldige at have en stor familie og at vi alle har et ansvar for, at børn i Danmark har gode relationer. Derfor har I valgt at åbne jeres hjem for et barn og give ham eller hende en chance for at få nogle muligheder, der ligner de muligheder, jeres egne børn har.
Støt Mentorbarn
Har du lyst til at støtte vores arbejde?
Mentorbarn er godkendt af indsamlingsnævnet til at modtage donationer.