EN venskabsFAMILIE er

En frivillig venskabsfamilie er en familie eller et menneske, der har lyst og overskud til at gøre en forskel for et udsat eller anbragt barn eller ungt menneske.

Som venskabsfamilie lader du barnet indgå i, observere hvordan og tage del i din eller jeres families hverdag og hvordan I som en familie fungerer. Du skal ikke lave om på din hverdag eller tage særlige hensyn, men i stedet invitere barnet indenfor som en naturlig del af jeres dagligdag. Udsatte og anbragte børn har ofte allerede i en tidlig alder været udsat for mange svigt og derfor er det vigtigt, at du har lyst til at indgå i en langvarig relation, så barnet ser dig som en naturlig del af sit liv på den lange bane - også når han eller hun skal igennem en uddannelse, søge arbejde, flytte hjemmefra osv. Derudover skal du have lyst til at samarbejde med Mentorbarn, modtage undervisning og dele dine erfaringer med os, så vi kan dokumentere effekten af venskabsfamilierelationen.

At være venskabsfamilie er frivilligt – det vil sige, at der ingen betaling er mellem dig og barnet. Der er ikke tale om en plejefamilie, aflastningsfamilie eller adoption. Forholdet er alene baseret på lysten til at tage et socialt ansvar. 

Vigtigst af alt er den kærlighed og det nærvær, du har lyst til at dele med et af de børn, der har allermest brug for det. Hvis du har lyst til at blive mentorfamilie, så kontakt os her.

 

Krav til en venskabsFAMILIE

I Mentorbarn vægter vi højt, at det skal være en simpel proces at blive - og være venskabsfamilie. Men selvfølgelig er der nogle grundlæggende krav, man skal leve op til før man kan blive godkendt.
 

  • I skal have hjertet på rette sted. I skal have lyst til at gøre en forskel, være omsorgsfulde og i stand til at støtte barnet.

  • I skal have lyst til og mulighed for at åbne jeres hjem mindst to gange om måneden (som udgangspunkt).

  • I skal have et ønske om at indgå i en langvarig relation. Vi gør alt hvad vi kan for at mentorbørnene ikke oplever svigt. Mange af dem har oplevet svigt tidligt - og flere gange i livet.

  • I skal leve et “helt normalt” liv og have en helt normal hverdag.

  • Alle i jeres familie over 15 år skal have en ren straffe- og børneattest.

 

VEJEN TIL AT BLIVE venskabsFAMILIE

Hvis I opfylder ovenstående krav, kan I søge om at blive venskabsfamilie i Mentorbarn. Illustrationen herunder viser de skridt, der er i processen derfra - for jer som (kommende) venskabsfamilie.

Skærmbillede 2020-03-19 kl. 10.42.37.png

Hvis I har yderligere spørgsmål er I meget velkomne til at kontakte os ved at sende en mail eller ringe. I kan også allerede nu ansøge om at blive venskabsfamilie for et udsat eller anbragt barn eller ungt menneske - ved at udfylde vores tilmeldingsblanket.

Drømmer du om, at blive frivillig venskabsfamilie?

Tilmeld dig her

Spørgsmål & svar

Her kan du læse svar på ofte stillede spørgsmål. Det kan være, du sidder med nogle af de samme. Hvis du ikke får svar på netop dine spørgsmål, så kontakt os endelig. Vores kontaktinformationer finder du her.

Kan vi vælge barnet/barnets køn og/eller alder?

Nej, det er ikke muligt at vælge, men vi taler om, hvad der er bedst for jeres familie under screeningen, ligesom vi taler med barnet. Ud fra blandt andet dette matches I med mentorbarnet.

Hvordan kommer barnet frem og tilbage?

Det aftales individuelt hvordan mentorbarnet kommer hen til jer. Som udgangspunkt er det venskabsfamilien, der henter. Nogle gange er der mulighed for, at mentorbarnet selv kommer til jer om eftermiddagen. Vi anbefaler, at venskabsfamilien kører mentorbarnet hjem, så afleveringen foregår til uddannet personale, plejefamilie eller biologisk forælder.

Hvor ofte må vi have mentorbarnet?

Det aftales også individuelt efter både venskabsfamilie og mentorbarns behov. Det er vigtigt, at I mærker efter, hvor meget tid I har at give. 

Hvordan definerer I en familie? Skal jeg være en del af en klassisk familie med en mor og en far og to børn for at blive venskabsfamilie hos jer?

Overhovedet ikke. Du kan sagtens være en del af en klassisk familie på fire. Men du kan også være enlig med et eller flere børn eller ingen børn eller være i et forhold uden børn, med sammenbragte børn eller børn, der er flyttet hjemmefra. Vi favner alle former for familiestrukturer, så længe de bygger på kærlighed, omsorg, indbyrdes respekt og sunde relationer.

Må vi give mentorbarnet gaver?

I må gerne give gaver, men disse skal blive hos venskabsfamilien. Vi opfordrer ikke til det, men har forståelse for, at en cykel, som er blevet for lille til egne børn, godt kan gavne et mentorbarn. Vi forstår også, at hvis man er med sin egen familie og mentorbarn ude at handle, så er det naturligt at alle får, hvis der skal købes lidt ekstra til egne børn.

Hvor lang tid skal vi bruge på undervisning?

Undervisningen foregår løbende og supervison cirka hver anden måned. Påregn et par timer om måneden oveni øvelser og overvejelser hjemme sammen med familien. Supervision varer et par timer og er 6 gange på et år. Fysisk fremmøde som udgangspunkt.

Hvad fortæller jeg mine egne børn?

Det er vigtigt, at egne børn bliver inddraget, da dette er et familie- og netværksprojekt. I kan fortælle, at ikke alle børn er så heldige at have en stor familie og at vi alle har et ansvar for, at børn i Danmark har gode relationer, bliver gode samfundsborgere og kan klare sig selv. Derfor har I valgt at åbne jeres hjem for et mentorbarn og give ham eller hende en chance for at få nogle muligheder, der ligner de muligheder, jeres egne børn har.

Hvordan er mentorbørnene?

Mentorbørnene har ikke altid haft en barndom med kærlighed, tryghed og et almindeligt familieliv. De kommer nogle gange fra dårlige kår og har måske oplevet svigt, der gør, at de har svært ved at stole på andre, især voksne. De kan med hjælp, støtte og nærvær få et godt liv med troen på sig selv og egne kompetencer. Der kan godt være udfordringer ved at have et mentorbarn, men den naturlige tilknytning og det nærvær, der følger med kan ikke beskrives. I kan som familie give noget, der ikke kan købes for penge eller fås på en institution – det er kun jer, der kan gøre den forskel.

Hvordan kommer vi videre og bliver godkendt som venskabsfamilie?

I kan enten sende en ansøgning ved at udfylde formularen herunder, eller sende en mail til mentorfamilie@mentorbarn.dk, hvor I kort fortæller om jer og jeres familie, samt jeres motivation for at blive venskabsfamilie. Husk at anføre by (kommune) og telefonnummer.

Er vi en del af det kommunale system, når vi er venskabsfamilie?

Nej, I bliver frivillige i organisationen Mentorbarn, der er en selvejende institution og ekstern partner, der samarbejder med kommunerne. Ikke en del af det kommunale system. Vi har en bestyrelse, som står for de overordnede mål og værdier.

Kan vi få barnet i pleje?

Der er mulighed for, at barnet på sigt kan komme i pleje hos jer (men langt fra alle børn). Det er en længere proces og udenfor Mentorbarns område. Vores opfattelse er, at I nemmere kan blive godkendt efter at have været venskabsfamilie. I skal dog være opmærksomme på, at det kræver en kommunal godkendelse og ny uddannelse. 

Vil du gerne være frivillig venskabsfamilie? Tilmeld dig her!